Slank din økonomi

Et nyt og spændende år går i møde og den søde sommer står på spring og feriebrochurerne dumper ind ad brevsprækken for at accelerere tanker om lækre sandstrande. Starten på et nyt år er en god en mulighed for at fokusere og få gjort noget ved sig selv. Mange stopper med at ryge, mens mange andre påbegynder at kigge på at få deres privatøkonomi ned i gear.

Hvorfor følge en diæt
Mange folk har måske prøvet at følge en diæt, som kunne få dem til at smide mange kilo hurtigt. Dette blot for at opleve at de tog det tabte på igen efter en måned. Men i rækken af kødkure, så er der også en slankekur, som man godt og vel slet ikke bør kalde en slankekur, men nærmere en matematisk indgangsvinkel til det at spise.
Her tænkes på de såkaldte kalorieudregnere, som arbejder med kalorie ind/ud beregninger. Ud fra data omkring din fysiologi, fx alder etc. udregnes dit dagsbehov for kalorier. Dernæst beregnes det kalorieindtag du bør have for at tabe dig fx ½ kilo ugentligt. Lad os sige at du f.eks. har behov for 2.500 kcal, så bør du omtrent være placeret på 1980 kalorier for at smide de ønskede kg.

Kalorietælling forudsætter at man logger alt dit madforbrug. Forstået på den måde at du indtaster det du spiser i et system som kan opsamle kalorierne for dig og få det sat i en ramme, så du ikke taber overblikket over kalorieindtaget. Det er vel også det største minus ved kalorietælling. Imodsætning til andre kure, så må du spise næsten alt, men det er dog ikke alt du må spise i store mængder. Det er normal sund omtanke, som reguleres af tal. Du genkender faktisk hurtigt, hvilke grove kaloriesyndere du skal fravælge. Hvis du fx har udeladt morgenmad og vurderer at en enkelt parisertoast og et lille glas æblejuice til middag er rimeligt, så har man i en ruf brugt totredjedele af hele dagens kalorier på et ikke særligt nærende eller mæthedsblivende måltid.
Jeg har tidligere indtastet via en kalorietæller, der kan tilgåes på netkalorien.dk.

Hvilken mad er sundt målt på kalorier?
Ikke al mad er lige fordelagtig, hvis man spiser på kalorieregler. Du lærer nemt, hvilke madvarer, der giver dig energi og næring. Andre typer af mad, heriblandt slik, der bare ikke er gode at spilde kalorier på.
Jeg har med tiden tjekket en række madblogge og fundet massere dejlig inspiration til sund mad og nemme hverdagsretter, fx fra www.nem-mad.dk
Du kan ligeledes tilgå nogle af de kendte madopskriftdatabaser på internettet, og deri søge efter madretter på få kcal.
Generelt er bælgfrugter, lyst kød, oversøisk mad og selvfølgelig light produkter kalorielette, mens fx nødder og kartofler er nogle tunge kaloriebaskere, som du bør indtage i moderate doser og det selvom madvarerne i udgangspunktet ikke er usunde.
Med tiden oplærer du at spise mere korrekt og sådan bliver disse erfaringer og nye vaner langt efter at du igen stopper med logge kalorier i din mad.
Kan man skyde genvej til en bedre kalorie forbrænding?
Oh yes Du skal bare løbe 4 km, så har du plads i daglige kaloriebudget til at køre 4 stykker smørrebrød indenbords.
Foruden løb, så er stress desuden en primær parameter, af den årsag at din forbrænding styres af søvn og din forbrænding kan blive dårlig. Din metabolisme afhænger af din døgnrytme og styres af din søvnmangel.
Men der findes en stribe finter til at øge din forbrænding. Fx er grøn the et godt stof til at få løftet din fedtforbrænding. derudover kan én 0,5 liter vand med isklumper på tom mave når du vågner også løfte din forbrændingevne. Du kan på den anden side også snuppe en iskold afskyldning i svømmehallen. Linser har desuden også nogle gode egenskaber til at booste fedtforbrænding. Indtag også gerne med mange Vitamin C fx kiwi.

Skal man træne for at opnå efterforbrænding?
Udtrykket efter-forbrænding stammer fra såkaldt iltløse træning, hvor du træner med høj intensitet i blot få minutter ad gangen. Denne store afvikling på så kort tid vil booste processer i din krop, som medfører at din fedtforbrænding bliver ved flere timer efter din workout. Af samme årsag er fx anaerob træning en god træningstilgang, hvis man fx kun kan nå at få trænet 16 minutter, hvorimod aerob træning kun er smart, hvis du har rigeligt tid til at udføre din træning. Det du bør være opmærksom på er at de første 20 min. træning desværre medfører forbrænding af fedt, så 18 minutters løb er utilstrækkeligt til andre formål end at eliminere nogle af dagligdagens indtagede kalorier af.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *