Info om mad der slanker men som ikke synes at være en slanke kur.

Et nyt og spændende år går i møde og den søde sommer er lige om hjørnet og katalogerne om rejser sydpå smutter ind ad dørsprækken for at blive afløst af drømme om lækre sandstrande. Nytåret er samtidig en chance til at kridte skoene og få gjort noget ved fx vægten. Nogle begynder at motionere, mens nogle starter på at kigge på slankekure.

Slankekur eller ej?
Mange har prøvet at følge en faste, som kunne få dem til at smide mange kilo hurtigt. Dette blot for at indse at de tog det tabte på igen efter en periode. Men i linien af slankepiller, så eksisterer der også en slankekur, som praktisk talt slet ikke skal kalde en slankekur, men derimod en kalkuleret indgangsvinkel til madindtag.
Lad os fokusere artiklen om det man kalder kalorietællere, som laver kalorie ind/ud beregninger. Via viden omkring din biologi, fx køn m.m udregnes dit daglige kaloriebehov. Efterfølgende defineres det antal kalorier du bør have for at smide fx 0,5 kilo per uge. Hvis du f.eks. står med et behov på 2.525 kcal, så skal du ca ligge på 2.000 kcal. for at tabe de essentielle kg.

Kalorietælling forudsætter at du registrerer alt dit madforbrug. Det betyder at du indtaster det du fortærer i et system som kan opsamle kalorierne for dig og få det sat i kontekst, så du ikke taber dit overblik over dit kalorieforbrug. Det er vel også slagsiden ved at tælle kalorier. Imodsætning til andre diæter, så kan man spise alt, men det er desvære ikke alt du må spise i store mængder. Det er ordinær sund logik, som støttes af fakta. Du lærer hurtigt, hvilke grove kalorier du skal undgå. Lad os antage du fx har undladt dagens første måltid og tænker at en toast med spegepølse og et glas juice til kl. 12 er smart, så har du på ingen tid spist totredjedele af hele dagens kaloriebehov på et ikke specielt næringsrigt eller mæthedsgivende måltid.
Jeg har benyttet en Kalorietæller online, der kan findes på netkalorien.dk.

Hvilken mad er usundt går op i kalorier?
Ikke al mad er lige smarte, hvis man spiser efter kaloriebegrænsninger. Du lærer automatisk, hvilke fødevaregrupper, der giver dig styrke og den gode fornemmelse af mæthed. Andre fødevarer, eksempelvis sodavand, der ikke er gode at spilde kalorier på.
Jeg har gennem årene researchet på en række madblogs og fundet en masse fantastisk inspiration til kaloriefattig mad og nemme hverdagsretter, fx på madling.dk.
Man kan ligeledes spendere tid på nogle af de store websites for opskrifter, og kigge efter efter sund mad.
Som udgangspunkt er grøntsager, kød, alt fra havet og light madvarer kaloriefattige, mens fx frugt og brød er ærgerlige kaloriebomber, som man skal spise i mindre mængder og det selvom denne type mad i sig selv ikke er usunde.
Over tid oplærer du at spise mere kaloriekorrekt og derfor bliver det øgede fødevarekendskab og de ny vaner langt efter at du stopper med tælle kalorierne.
Kan man snyde sig til en bedre kalorie forbrænding?
Ja da! Du kan bare løbe 5 kilometer, så har du rum i dit dagforbrug til at spise en kanelgiffel eller 8.
Af andre ting end konditionstræning, så er søvnmangel også en afgørende parameter, da din forbrænding styres af søvnmangel og din forbrænding kan blive dårlig. Din metabolisme kører i en døgncyklus og styres af din evne til at sove.
Bemærk at der findes en stribe trick til at løfte din forbrænding. Fx er kaffe et godt stof til at øge din kalorieforbrænding. derudover kan én halv litre vand med isklumper på tom mave når du vågner også gøre underværker. Du kan ligeledes også tage en iskold afskyldning under bruseren. Bønner har desuden også mange gode egenskaber til at få løftet fedtforbrænding. Spis yderligere med Vitamin C fx jordbær.

Skal du spekulere i begrebet efterforbrænding?
Termen Efterforbrænding oprinder fra såkaldt iltfattige træning, hvor man har stærk intensitet i kort tid. Denne intensive udladning på den korte tid vil booste processerne i din krop, der medfører at din kalorieforbrænding bliver ved mange timer efter din workout. Derfor er fx cross-fit en effektiv træningsform, hvis du f.eks. kun har tid til at få trænet tyve minutter, mens konditionstræning er fordelagtigt, hvis du har nok tid til at udføre din træning. Det du skal være orienteret på er at de første 20 min. udført træning desværre medfører forbrænding af fedt, så 18 minutters træning er i underkanten til andre formål end at forbrænde nogle af den pågældende dags konsumerede kalorier af.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *